Gdzie zjeść w Krakowie

Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród szerokich wariantów, które proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń i spora dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.

Podstawowe włoskie posiłki

Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. nowa restauracja włoska w Krakowie Ryby, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, powodują, że pasty można jeść codziennie.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, tortellini, piada i szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film

ADD YOUR COMMENT