Najlepsza wołowina Kraków

Dla większości ludzi na całym świecie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, niemniej jednak równie dobrze legendarne są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by w następnej kolejności oznajmić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak porządnego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj szczególną tożsamość. Mimo to ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś całkowicie innego. Na przykład niektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie tworzą podwalinę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja i na tym zwłaszcza opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość lub też skomplikowane techniki gotowania.

Co dogłębnie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz ogromnej rozpiętości makaronów, dwie kluczowe składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – także do pokochania!
Włochy są znane ze swojej silnej kultury rodzinnej. Najczęściej posiłki są długie, bo uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Później następuje „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wspólnie z daniem głównym.

ADD YOUR COMMENT