restauracja Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, ale równie przyzwoicie legendarne są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby następnie oznajmić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak solidnego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dziś nadzwyczajną tożsamość. Jednak ta kuchnia istotnie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś całkowicie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki używane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, jakie tworzą podstawę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja i na tym zwłaszcza opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość bądź skomplikowane techniki gotowania.

Co dokładnie lubimy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz ogromnej rozmaitości makaronów, dwie główne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura pożywienia – też do pokochania!
Włochy są kultowe ze swojej silnej kultury rodzinnej. Przeważnie posiłki są długie, ponieważ uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo bądź przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wraz z daniem głównym.

ADD YOUR COMMENT