tradycyjna polska kuchnia Kraków

By w pełni wydedukować sedno standardowej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto dodać owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była w szczególe z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako fundamentalnego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była typowa dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, ale z w pewnych momentach pojawiło się także oraz wino, przywożone po największej części z Śląska oraz Węgier.

restauracje Kraków

Charakterystyka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne prezentują kuchnię polską jako bardzo ostrą, z ogromną ilością mięsa i kasz.
•    Istotnie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), po największej części pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To naturalnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych krajach – w następstwie tego mogliśmy sobie na tę przyjemność bardziej pozwolić.
•    Do nowoczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i niezmiernie pikantnych sosów krajowych.

Restaurants near Main Market Square

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i w największym stopniu sztampowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Typową aspektem kuchni polskiej jest dużo typów zup z miejscowych warzyw, owoców, zbóż i artykułów mięsnych.
Marynaty stereotypowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w schematycznych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie tuzinkowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno także odszukać dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.

ADD YOUR COMMENT